Höst, arbete och earthships

Den här veckan kom hösten på riktigt. På det sättet att det börjar blåsa och regna mer, det blir lite kallare och man riktigt känner doften av höst ute. Multnande löv och ruttnande fallfrukt. Doften av död och förfall. 😉
Jag försöker upprätthålla en vana att ta en promenad innan frukost varje dag, och det var just den här morgonen som det riktigt kändes som höst ute. Trots att det kom regn och jag blev blöt så är det en rätt mysig känsla att röra sig i höstluft och att dra in dofterna med varje andetag för att bli lite kall och lite blöt i regnet och sedan komma in och mysa ner sig med frukost och något litet att titta på. Ibland blir det ett avsnitt av en tv-serie, ibland blir det en kort dokumentär.
Idag blev det en lång dokumentär. Garbage Warrior, heter den och handlar om arkitekten Mike Reynolds som i ca 40 år jobbat med att ta fram självförsörjande hus som har sitt eget vatten-, avlopps- och värmesystem. De har inbyggda växthus och drivs med vind- och solkraft och de är byggda av sådant som vanligtvis bara kastas bort, som gamla däck, flaskor och burkar m.m.
I dokumentären berättar han om sina syften, svårigheterna och utmaningarna, processerna han varit tvungen att gå igenom för att göra det lättare att bygga experimentella hus och hur de hjälpt människor i Indien efter tsunamin 2005.
En aspekt Mike Reynolds framhåller är miljöaspekten, hur självdrivande hus kan rädda jorden och klimatet. Jag kommer säkert anses som en hemsk människa som säger att det definitivt inte var den aspekten som tilltalade mig mest, utan den att man i ett hus som detta är helt fri! Man är inte beroende av elbolag, vattenbolag, mataffärer och industriell matproduktion. Man fixar allt sådant själv! HUSET fixar allt sådant själv. Man är helt självständig! Helt fri! Man odlar sin mat, tar hand om några djur, huset står för värme, el, vatten, och avlopp. För att inte tala om att en del av dem är jävligt snygga! ”Earthships”, kallas dem. Och jag vill ha ett!
earthshipearthship2inside

mike
Michael Reynolds
mikereynolds
Michael Reynolds

earthship3
Naturligtvis finns svårigheter och utmaningar kvar, men man måste ju fan börja någonstans. Jag fann dokumentären inspirerande och lärorik och oavsett vilken/vilka aspekter du tilltalas eller inte tilltalas av rekommenderar jag alla att åtminstone se den. Du behöver inte hålla med om ett skit i den, du kan gärna tycka att allt däri bara är skitsnack och fantasier, men den kan nog ge dig lite tankemat i alla fall. Och sådant skadar aldrig. 😉
Länk: Garbage Warrior

I övrigt ska jag nu fortsätta med en tavla jag vill bli klar med och en skiss jag jobbar på åt ett band. Det är vad som ska bli klart denna veckan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s